Je Vám šest let a jdete do školy. Píše se rok 1975. Stranou zájmu umírá někdejší prezident Antonín Novotný. V Praze otevírá obchodní dům Kotva a o něco později také obchodní dům Máj. Prezident Svoboda byl ze zdravotních důvodů uvolněn z funkce a do čela státu se dostává Gustav Husák. V Praze proběhla čtvrtá československá spartakiáda. V Mostě byl přesunut z likvidovaného jádra města kostel Nanebevzetí Panny Marie. V Praze tragicky havarovalo jugoslávské letadlo. Československá televize začala vysílat seriál Chalupáři. Skupina The Plastic People of the Universe nahrává na hradě Houska. Je Vám šest let.

Je Vám patnáct let a jdete si pro občanský průkaz. Píše se rok 1984. V květnu rozhoduje Československý olympijský výbor, že naši sportovci nepojedou do Los Angeles na olympiádu. Před čtyřmi lety naopak nepřijelo mnoho sportovců jiných zemí do Moskvy. Červnová celonárodní konference učitelů zdůrazňuje cíle socialistické školy a upozorňuje na nutnost praktické výuky a především technických oborů. Československá televize věnuje velkou pozornost cvičení armád Varšavské smlouvy Štít 84. Ve Stockholmu získává Nobelovu cenu míru za literaturu Jaroslav Seifert, ale československá média tuto zprávu spíše přehlížejí. Ve Valašském Meziříčí se v listopadu konečně otevírá nová tovární hala na výrobu barevných televizorů. Je Vám patnáct let.

Je Vám osmnáct let a jste plnoletí. Píše se rok 1987. Přemek Podlaha promlouvá z televizní obrazovky v první dílu „Receptáře nejen na neděli“. Do čela české vlády zamířil Ladislav Adamec. V Československu se dostalo obrovské pozornosti návštěvě Michaila Gorbačova, nejvyššího představitele Sovětského svazu. V květnu je odsouzen do vězení Pavel Wonka, o rok později umírá. Na strojírenském veletrhu je za velkého zájmu poprvé představen model Škoda Favorit. V prosinci se u Lennonovy zdi v Praze setkalo asi pět set mladých lidí na výročí zastřelení zpěváka – byli rozehnáni Státní bezpečností. Na konci roku rezignoval na funkci generálního tajemníka Gustav Husák, na jeho místo byl zvolen Miloš Jakeš. Je Vám osmnáct let.

Je Vám dvacet let a píše se rok 1989. V lednu se koná Palachův týden, během kterého je zadrženo přes 800 lidí, padají tresty odnětí svobody, včetně Václava Havla. V dubnu probíhá poprvé od šedesátých let soutěž Miss ČSSR. Svobodná Evropa zveřejnila text petice Několik vět. Miloš Jakeš pronáší na Červeném Hrádku svůj historický projev. Polský sejm odsoudil invazi do Československa 1968. Na velvyslanectví západního Německa v Praze vyvrcholila krize, kdy se zde shromáždily tisíce občanů NDR ve snaze odejít do SRN. Do oběhu se dostaly stokorunové bankovky s Klementem Gottwaldem. Na severu Čech se v listopadu konaly ekologické demonstrace. Proběhlo svatořečení Anežky České. Po zásahu bezpečnostních složek proti studentům na Národní třídě 17. listopadu proběhl soubor událostí vedoucí ke konci monopolu moci KSČ. Na konci prosince je prezidentem zvolen Václav Havel. Je Vám dvacet let.

Je Vám třiatřicet, Kristovy roky. Píše se rok 2002. Jaderná elektrárna Temelín zahájila zkušební provoz prvního bloku. Po sněmovních volbách se premiérem sociálnědemokratické vlády stává Vladimír Špidla. Českou republiku zasáhly v srpnu tragické povodně, zejména v Čechách a na jižní Moravě byly překročeny hranice stoleté vody. Poprvé se někdo pokusil zavraždit Františka Mrázka. V Praze se konal summit NATO provázený demonstracemi. Na konci roku přestávají existovat okresní úřady. Je Vám třiatřicet.


Je Vám pětačtyřicet. Je rok 2014. Přesně před pětačtyřiceti lety se upálil Jan Palach.